Situat pe una dintre principalele artere de convergență spre centrul orașului, într-un cvartal ce face parte dintr-o fâșie amplă ce constituie zonă construită protejată în Cluj-Napoca și continuată de-a lungul străzii Calea Turzii, imobilul mixt propus răspunde perfect exigențelor curente asociate atât programului de locuire, cât și celui de interes public, printr-o serie de măsuri însușite în calitatea expresiei arhitecturale, a funcționalismului spațial și a gradului ridicat de confort oferit.

Inserția unui volum expresiv, cu propria lui ținută ce țintește spre o imagine urbană originală, într-un sit fragmentar, protajat, datorită valorilor urbanistice și arhitecturale prezente, precum și a perspectivelor ascendente și descendente asupra orașului, a reprezentat o sarcină nu tocmai ușoară. Parcelarul existent cu front îngust, laturi și unghiuri inegale, marcat de constrângerile urbanistice în vigoare, reprezenta o provocare în vederea soluționării adecvate a unui partiu destinat atât locuirii, cât și celorlalte servicii.

Cheia soluționării unei astfel de integrame arhitecturale rezidă în posibilitatea de cuplare pe linia unui calcan a clădirii propuse cu clădirea vecină dinspre latura nord-estică. Această cuplare era imperativ să fie realizată în contextul regulilor de compoziție urbană adaptate evoluției sitului protejat, reguli care urmăreau o alipire maximă prestabilită la calcan, astfel încât iluminatul natural să fie prezent în spațiile locuibile, volumetria și plastica arhitecturală să fie adaptate zonei rezidențiale, iar modalitatea de cuplare și articulare a celor două clădiri să ducă la o expresie arhitectonică independentă a fiecăruia, fără să obțină în final imaginea un volum masiv cu accente de piramidă zigurată.

 

Imobilul cu funcțiuni mixte reprezintă un echilibru compozițional perfect, potrivit între eleganță și funcționalism, parte lipsă a unui puzzle urban aflat în continuă schimbare. Având o retragere de 3 metri de la aliniamentul stradal, o înălțime medie cu regimul de S+P+4E+ER și retrageri generoase succesive față de limitele laterale, imobilul se distinge prin juxtapunerea a două volume cu o masă diferențiată atât la nivel gabaritic, cât și cromatic, prin folosirea celor două texturi contrastante ale fibrocimentului, gri-albăstrui și alb. Piesa de rezistență ce oferă și echilibrul compozițional volumetriei o reprezintă penthouse-ul situat la nivelul etajului retras, marcat prin contrast cromatic și prin aportul dat de suprafața vitrată raportului plin-gol.

Funcțional, clădirea se distinge prin organizarea riguroasă pe verticală a spațiilor precum parcarea pentru 25 de autoturisme și biciclete, a spațiilor tehnice aflate doar la nivelul subsolului, a spațiilor de servicii aflate în prima jumătate a parterului și a celor 21 de apartamente situate în restul clădirii.

Structura volumetrică zveltă, realizată din planșee tip dală din beton și pile, a oferit clădirii noi posibilități de organizare funcțională, variațiile incluzând spații de servicii cu posibilități multiple de compartimentare, apartamente cu două camere sau generoase cu câte trei camere, apartamente de colț sau dispuse de-a lungul a trei laturi, cu dublă și triplă orientare cardinală. 

Decupajele sub diverse forme drepte sau oblice în volumele clădirii, cu propria lor regulă, obțin terase aproape fiecărui spațiu, proporția acestora la nivelul imobilului fiind una însemnată ce însumează nu mai puțin de 345 mp.  Finisajele exterioare finite precum plăcile de fibrocement accentuate de rosturile dintre acestea, parapetele de sticlă și ferestrele ritmează ansamblul sub forma unui zig-zag la prima vedere neregulat, dar deloc întâmplător cu un dinamism bine structurat, ce amintește de jocul celebrului cub Rubik.

Suprafața la sol a imobilului mixt reprezintă 452 mp, iar total suprafețele construite însumează 3293 mp din care 640 mp fiind alocați parcărilor, 187 mp utili revin spațiilor de servicii, iar 1374 mp utili apartamentelor. În cadrul parcelei este, de asemenea, organizat un mic parc cu loc de joacă în suprafața de aproximativ 400 mp destinat viitorilor locatari.

Proiectul reprezintă în ansamblu un succes, datorită rezultatului obținut ce înglobează în a sa expresie rigorile, doleanțele și constrângerile unui cumul de factori ce au compus tema de proiectare, de la exingețele urbanistice ale sitului protejat, la cele instituționale fără a fi în defavoarea entităților vecine.

 

continut-proiect1.jpg
continut-proiect2.jpg
continut-proiect3.jpg
continut-proiect4.jpg
continut-proiect5.jpg
continut-proiect6.jpg
continut-proiect.jpg

Configurații disponibile

Apartamente cu 2 camere

categorie-apartamente-2-camere.png

Apartamente cu 3 camere

apartament-3-camere-13.png

Penthouse

categorie-penthouse.png

Spațiu de servicii

categorie-spatiu.png